Uncategorized

Tekstien kanssa

Minä kirjoitan elääkseni ja elän kirjoittaakseni. Siitä huolimatta en ole kirjailija. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana joudun työkseni kirjoittamaan tekstejä, vaikka sitä ei moni uskoisi. Monille oppilaille, etenkin noille ihanille, avarakatseisille seiskaluokkalaisille, tulee ihmetyksenä se, että opekin kirjoittaa. Yhtä lailla se saattaa edelleen aiheuttaa hämmennystä lukiolaisissa. Eivätkö ne tekstitaidon mallivastaukset tulekaan taivaasta?

Mitä kaikkea opettajan sitten tulee vuoden aikana kirjoitettua? Oman tekstipankkitilini saldo koostuu suurimmaksi osaksi palauteteksteistä ja erilaisista ohjeista. Lukiolaisia varten kirjoittelen mallitekstejä (tosin ”kirjoitteleminen” on ehkä väärä sana kuvaamaan aika haastellistenkin vastausten rustaamista). Vapaa-ajallani pidän kirjoittamisen taitoa yllä piirustamalla kirjeitä, esseitä, artikkeleita, jälkimmäiset tosin ovat pakollisia opiskelutehtäviä. Töissä joudun luonnollisesti omien tekstieni lisäksi kirjoittamaan pöytäkirjoja, raportteja, anomuksia…listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Salainen intohimoni on kuitenkin kaunokirjallisten tekstien tekeminen. Töiden lomassa novelleja ja runoja ehtii kirjoittaa harmillisen vähän, mutta aina silloin tällöin saan inspiraation, jonka tuotos mitä todennäköisimmin jää syvälle holveihin, kovelevyn kätköihin. Tekstipankkitilini on silti vuosien aikana myös kasvattanut kaunokirjallista saldoaan ihan kiitettävän määrän.

Kaiken kaikkiaan kirjoittaminen on kivaa. En voisi patistaa oppilaitani kirjoittamaan, ellen itse pitäisi sanojen pyörittelystä. Uusi teksti, oli se sitten kirjoitettu miten kuluneesta aiheesta tahansa, sisältää aina jotan uutta, tuoretta, ennen  kirjoittamatonta. Kun kirjoitan, olen olemassa. Kirjoitan siis elääkseni.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s