koulu, opettajuus

Ylistetty olkoon loma!

Loma tekee hyvää. Viikko sitten olin täynnä työelämän tuottamaa hämmennystä. Joka torvi toitotti, että tämä koko meidän koululaitos on ihan hanurista, kun kaikki uupuu ja vettä sataa ja viimeistäkin ketuttaa. Kun nuoret on hirveitä ja kännykät vielä enemmän ja eihän tälle mitään voi ja voipas jos vaan haluaa. Ja kyllä on vaatimusta ja vesoa ja vielä veronmaksajien rahoilla ja sitten vaan kitistään eikä olla kiitollisia kun on töitä.

14591962_590902671110020_7333886378540793856_n

Tunnollisena sitä tulostelee lomaa edeltävänä perjantaina vielä viimeisiä argumentaatioanalyyseja, toivottaa hyvätlomat esimiehelle, joka tekee vieläkin pidemmän päivän ja toteaa, että onpahan parkkipaikalla vielä autoja todisteena, että ei se loma kutsu muitakaan kun kello soi, että täällä sitä ollaan vaikka perjantain kauppajonot jo odottavat ja loputon ruoanlaitto ja viikonloppusiivoukset ja kaikki.

Sellainen sydämentykytysmieliala on vielä ilmassa siinäkin vaiheessa kun pääsee 70 km automatkan jälkeen kotiovelle, kun on väistellyt tienvarsipyöräilijät, huomioinut letkassakaahaavat, väläyttänyt vilkkua kiitokseksi tietä antavalle traktorille, havainnut tienylikipittävän hiirulaisen toivoen, että se ehtii pois renkaiden alta ja pitänyt käsiä kuvitteellisesti ristissä, jottei hiirenä olisi hirvi tai muu järeätä tuhoa aiheuttava.

Että rakkaista nuorista ja rakkaista kollegoista huolimatta himppasen aina tuo syysloma tuntuu tulevan oikeaan aikaan.

Syysloma tuo unohduksen. Toiko se lepoa? Jotakuinkin. Yhtä väsynyt olin tänäkin aamuna kuin kaikkina muinakin sunnuntaina, mutta loman tuoma arjen unohtaminen on se, joka on kaikkien ylituntien ja venyvien kokousten arvoista.

Sillä mitä tämä ensimmäinen oikea lomani opettaja-äitinä on ollut? Se on ollut aikaa oman lapsen kanssa. Se on ollut kaiken hänen viime aikoina oppimansa tarkkaavaista havainnoimista, jokaisen ilmeen tallentamista jonnekin aivokuoren käppyröihin, se on ollut leikkimistä, laulamista, yhdessä ihmettelyä, pötköttelyä…Vaivaava vatsatautikin tuntuu toissijaiselta, kun saa luvan kanssa vain olla, kellua ja unohtaa.

Niitä opettajia suren, jotka eivät lomankaan ajaksi unohda. Jotka joutuvat painimaan työn luomien aaveiden kanssa kaiken aikaa, lomallakin. Aaveetta on helppo luoda illuusio vapaudesta. Siitä kiitän.

Mutta ihan ei unohtaminen riittänyt omankaan lomaviikon loppuun asti. Kun oli tautia, ei ollut voimia. Voimattomuus vaati lepäämään ja lepo laittoi työnteolle esteet eteen. Jotta tässä sitä nyt ollaan vailla lomanlopetusviikonlopulle suunniteltua automatkaa ja arvioidaan ja suunnitellaan jokaisen lomaillan edestä. Kaikkeen ei positiivisella asenteella pysty: aikaa kun ei vaan saa lisää. Ja kun seuraavalla viikolla odottaa taas täyteen ahdettu aikataulu ja lisää arvioitavia ainepinoja, on vaan pakko painaa ja duunaa tässä ja nyt. Hyvä niin – töitä on. Ja vapaa-aikaakin taas kun tulee seuraava perjantai ja viikon kohokohdaksi näin syksyisin vakiintunut Vain elämää.

Odottavasta arjesta ja sen täysinäisyydestä huolimatta pidän kiinni omasta asemapaikastani, jossa työllä on merkitys, nuorissa toivo ja rakkaudessa se ratkaisu. Vaikka aina niin ei oikeasti olekaan, siihen minun on uskottava. Olen niitä ihmisiä, joille positiivisuus antaa energiaa, joiden jaksamisen salaisuus on kyvyssä katsoa aina valoisalle puolelle. Kaikille se ei sovi – ja hyvä niin.

Joten minä imen energiaa tästä unohtumattomasta viikosta kaksivuotiaani kanssa, iloitsen kaikesta kikattelusta. Samalla suuntaan jo antennejani kohti oppilaiden lomaltapaluukuulumisia, odotan pulputusta luokkahuoneissa ja käytävillä. En ole enää hämmentynyt, vaan muistan unohdusviikonkin jälkeen sen, että minä pidän työstäni yläasteella ja lukiossa – vaikka siitä välillä onkin hyvä olla ihan lomalla. ❤

14549985_564989713699667_5780522657493549056_n

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s