koulu

Se on taas koulu

On elokuu ja muistettava huolehtia kaikki: Wilmat, läksyt, matkakortit, salasanat, allergiat, terveystarkastukset, järjestyssäännöt ja aamupalat. Vihot, kynät, kumit, viivaimet, läksyt, wilmat, lukkarit ja tervetuloa kaikki, se on taas syyslukukausi ja reipasta mieltä jokaiselle.

Kun vallattoman vapaan jälkeen olet se, jolta kysytään, joka on apuna, kun yhdellä tulee verta jalasta, toinen kysyy vapaata matikasta, kun luokka on hukassa ja maailma muuten vaan kakka.

Kun on säännöt ja niiden poikkeukset. Kun keinuissa saa olla kolme mutta entä jos painaa vähemmän kuin ilma? Tai kun sanalle ”vittuilla” ei löydy sopivaa synonyymia edes opettajan päänupista, kunnes luokasta kuuluu: ”Ärsyttää”. Sano siinä sitten, että älä kiroo, kun et itekään osaa paremmin.

Kun muistellaan, kenellä on vuoro puhua tai arvotaan, kuka hakee työkirjat naapuriluokasta. Kun on loputtomasti vuoronjakoa, tehtävien jakoa ja kaikki haluavat puhua ja liikkua ja eihän sitä edes sovi kieltää. En edes halua. Yksi sanoo viittaamatta, toinen viittaa, kolmas viittaa ja sanoo ennen kuin kysytään. Kunhan on tasapaino, annetaan mennä, sillä onhan nyt puhe lahja. Maailmalle. Ja sen migreeniherkän oppilaan orastavalle salamoinnille päänsisässä. Älä ala vielä.

Mistä saadaan lokeron avaimet? Kuka kertoo kaikki vastaukset? Ne kysyy, ja minä vastaan ja vastaan uudestaan ja lupaan ainakin kysyä, tai ainakin ottaa selvää, keneltä voi kysyä. Tai voihan minulta aina, mutta ei tänään, ehkä huomenna kun saan aivot ja aivot ja aivot taas kesän jäljiltä kasaan. Nyt on pelkkää lagausta ja hitautta ja hajamielisyyttä – suotta. (Ja kun on aamu, ja kahvia koneessa kaksi kupillista, teet vartissa sen, mihin eilen pari tuntiakaan ei riittänyt. Aikaa. Kyllä sitä on, älä huoli.)

Suotta sinä hätäilet, kaikki selviää, voit lohduttaa pientä kysyjää. Ja itseäsi siinä sivussa.

Hengitä rauhassa ja juo vaikka kuppi kahvia. Minäkin join. Kun et itse semiuutena tiedä kaikkea, hae katseellasi koulunkäynninohjaajaa luokan perältä. Lapselle on olemassa aina aikuinen, jolta kysyä, mutta niin on aikuisellekin: esimies opastaa, kanslia tietää varmasti ja koulunkäynninohjaajat kaiken. Kollegoilta voi kysyä, jos et vieläkään ymmärrä. Kello viisi tuntien ja kokousten jäljiltä ei pää ihan aina enää toimi, mutta aina löytyy se jolla toimii. Viimeistään sitten huomenna.

Ota taas vähän kahvia, niin pysyt paremmin radalla.

Ja taas se alkaa, runoillen:

Jaa kirjat, opeta pedanet, otithan varmasti avaimet? Onko työkoneen tunnus hukassa, ei se mitään, voit käyttää luuria. Hengitä taas uudestaan, juokse luokkaan seuraavaan. Ja käy hyvä ihminen vessassa. Kupla otsassa et ole uskottava.

Ja sitten vielä ”minun nimi on”. Sinäkään et ole kasvoton. ❤

Elämä ei ole työ. Ei edes koulu. Ja silti. Kun viikon härdellin jälkeen kuuluu käytävästä iloinen nauru, ei välitunnilta vaan oppitunnilta! Kun saat sydän sykkyrällä kehua jokaista ryhmää, kun kaikki alkaa hienosti ja ihan kuin alkaisi heti löytyä tilaa olla juuri sellainen kuin on. Kun opehuoneessa on pelkkää hihitystä ja kannustavuutta, yhteishenkeä ja olkapäätä. Kun viikko on muistuttanut, että kyyneleillekin on paikkansa ja tajuat, että täällä saa sekä itkeä ja nauraa. Kun on lupa olla epävarma ja eksyksissä ja samalla se joka opastaa. Ja nauru vaan kantautuu edelleen. Oppilaiden nauru. Innostus. Se orastaa. Annetaan sen kasvaa!

Pyöräytä hartioita. Venytä niskaa. Taputa itseäsi olalle, ja kaveria kans. Jälleen kerran me otetaan tää vuosi haltuun! ❤

Sanna

Mainokset

6 vastausta artikkeliin “Se on taas koulu”

  1. Mä oon hirveesti kaivannut takaisin lukion tunneille, harmi kun niistä ei aiemmin osannut ottaa iloa irti. Särmänkin taisin myydä abivuoden jälkeen, nyt tekee mieli ostaa se paksu kirja takaisin hyllyyn nököttämään.

    Kivaa lukuvuotta!

    1. Kiitos! Mulle taisi käydä samoin historian tuntien kanssa aikoinaan –
      vasta lukion jälkeen tajusin, että vitsit miten mielenkiintoisia juttuja siellä olikaan! 😊 Onneksi ikinä ei oo liian myöhäistä innostua uudestaan! Ihanaa syksyä sinulle! 🌼

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s